Helppy

7.12.2022 - 2 min

5 vinkkiä ikäihmisen arjen sujuvuuden varmistamiseen

Vanhenemisen huomaaminen herättää monenlaisia tunteita: Miten läheinen pärjää omassa arjessaan? Miten voin itse olla avuksi? Tarvitaanko ulkopuolista apua?

5 yksinkertaista vinkkiä siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon kun läheinen ikääntyy

  1. Varmista riittävä ravinto. Ikäihmisten makuaisti on usein heikompi ja ravintoaineet voivat imeytyä huonommin. Riittävä ja monipuolinen ravinto on kuitenkin tukipilari koko toimintakyvylle. Vinkki: erilaiset Nutridrinkit (esim. Souvenaid) helpottavat nopeaa energiansaantia ja pitävät samalla huolen riittävästä nesteytyksestä!

  2. Huolehdi ja testaa toimintakyky. Toimintakyky on voinut monilla nyt koronaeristyksen myötä laskea äkisti. Niin ikäihmisen kuin myös omaisen on hyvä tietää, millainen on tämänhetkinen toimintakyky. Se selviää esimerkiksi fysioterapeutin tekemällä "kuntotestillä", jonka pohjalta on helpompi arvioida itsenäistä arjessa pärjäämistä. Soita meille ja kysy lisää: 010 299 8 299.

  3. Huolehdi kodin esteettömyydestä. Kaatumiset ovat ikäihmisten yleisin tapaturma. Pienikin tavaroiden uudelleenjärjestely ja siivous selkeyttävät kotia paljon ja tekevät liikkumisesta helpompaa ja turvallisempaa. Lisää ikäihmisen kodin turvallisuudesta voit lukea tästä blogtekstistämme.

  4. Tarvittaessa harkitse muistitestiä. Muistiongelmia ilmenee joka kolmannella yli 65-vuotiaalla suomalaisella. Aina kyse ei ole muistisairaudesta, mutta muistihaasteiden syy kannattaa selvittää mielummin liian ajoissa kuin liian myöhään. Jos omaisen muisti mietityttää, kannattaa ehdottaa muistitestiin menemistä. Lisää testistä voit lukea tästä blogistamme.

  5. Hanki tarvittava apu ajoissa. Jo pienellä viikoittaisella säännöllisellä seuranpidolla ja arjen avulla voi olla iso vaikutus ikäihmisen mielialaan. Mikäli avuntarve on suuri, kannattaa tutustua teksteihimme yksityisen ja julkisen kotihoidon eroista ja seniorikodeista.

Järjestä läheisen asiat kuntoon ilmaisessa Omaisportaalissa.

Me tiedämme, että kynnys pyytää ja vastaanottaa apua voi olla korkea. On hyvä pitää mielessä, että ikäihmiset kuitenkin aina kovin avusta ilahtuvat.

Tarjoa apuasi lämmöllä ja kuulostele tarkkaan, mitä läheisesi voisi tarvita. Usein apua tarvitaan ensiksi kodin ylläpitoon: siivoukseen ja arjen askareisiin. Tärkeintä ovat hyvät kokemukset ja se, että auttava ihminen on läsnä ja kohtaa läheisesi ajan kanssa.


Voisiko ikääntynyt läheisesi kaivata apua kotiin aina samalta, tutulta henkilöltä? Lue lisää palveluistamme.

Askarruttaako jokin? Me autamme.

Näin Helppy syntyi

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström
Perustaja, Helppy

Helppy