Helppy

9.11.2023 - 2 min

Eläkeläinen Jukka ryhtyi helpperiksi – Yllätys oli suuri, kun autettava olikin lapsuuden idoli

Kolme vuotta eläkkeellä ollut Jukka löysi Helppyn etsiessään arkeensa merkityksellistä tekemistä. Uskomattoman sattuman kautta Jukka auttaa nyt arjessa lapsuuden idoliaan, entistä mäkihyppääjää Niilo Halosta. Helpperikäyntien aikana miehistä on tullut hyviä ystäviä, joita yhdistää intohimo urheiluun.

Eläkkeelle jäätyään Jukka mietti, miten hän voisi käyttää aikaansa merkitykselliseen tekemiseen. Treenaaminen vei viikoista jonkin verran aikaa, mutta aikaa jäi silti myös johonkin muuhun.

Jukka on aina pitänyt ihmisten auttamisesta, ja etsiessään netistä eläkeläisille sopivia töitä hän törmäsi Helppyyn. Helppy vaikutti heti Jukasta hänelle sopivalta hommalta. 

Kun Jukka sai Helppyltä viestin, että entinen mäkihyppääjä ja urheiluvaikuttaja lähialueella etsi helpperin apua arkeen, hän kiinnostui heti. Yllätys oli melkoinen, kun tämä entinen mäkihyppääjä osoittautui Jukan lapsuuden idoli Niilo Haloseksi, jonka uraa Jukka oli jo pienenä poikana seurannut. 

“Se oli ihan mielettömän hienoa kun sain sen viestin. Kotona mietin, että sen on oltava Niilo Halonen, kun viestissä luki että kyseessä on entinen mäkihyppääjä. Mulla on varmaan vieläkin sellainen ruutuvihko olemassa, johon kirjoitin tuloksia Niilon kilpailuista”, Jukka muistelee. 

Tukena mäessä kuin mäessä – Ulkoilu on turvallista yhdessä 

Tärkein aktiviteetti käynneillä on ulkoilu yhdessä. Vaikka Niilon tasapaino ei ole enää täysin entisellään, se ei ole kaksikon menoa juurikaan hidastanut.

Ulkona Jukka työntää Niiloa pyörätuolissa, ja yleensä kokeillaan myös kävelyä yhdessä. Tällöin Jukka ottaa Niiloa tukevasti kainalosta kiinni, jotta kaatumisen vaaraa ei ole. Näin he kävelevät yhdessä jopa 100 metriä kerrallaan. 

“Aina mennään Niilon voinnin mukaan, ja jos kävely tuntuu huonolta, niin sitten istutaan vaikka puiston penkillä ja jutellaan”, Jukka kertoo. 

Ulkoilu kestää yleensä noin puolitoista tuntia. Samalla Jukka ja Niilo käyvät kahvilla tai smoothiella, ja ottavat siinä myös pienet pullat. Kun Jukka ja Niilo palaavat kotiin, vaihdetaan vielä kuulumisia yhdessä Niilon vaimon Isabellan kanssa. 

Kaksikolla on käynneillä aina mukavaa yhdessä. Käsittelivät keskustelut sitten urheilua tai menneiden muistelua, kaksi tuntia vierähtää aina nopeasti eikä tylsää ehdi tulla. 

“Mä olen aina todella hyvällä tuulella, kun mä lähden kotiin Niilon ja Isabellan luota. Siitä tulee todella hyvä olo, kun on taas saanut vähän aikaa auttaa muita”, kertoo Jukka.

“Ja mä odotan aina innolla, että sä tulet käymään”, sanoo Niilo.

Ystävyksiä yhdistää suuri kiinnostus urheiluun 

Helpperikäyntien myötä Niilosta ja Jukasta on tullut hyviä ystäviä. Juteltavaa riittää paljon erityisesti urheilusta, joka on molemmille rakas kiinnostuksen kohde.

Palkitsevinta käynneillä on Jukalle ollut se, että auttamisen lisäksi heillä on yhdessä todella mukavaa. “On tärkeää tietää, että Niilo odottaa käyntejä, eikä ole täällä hampaat irvessä, että taas se tulee”, Jukka nauraa. 

Niilolle tärkeää Jukan käynneillä on mukavat keskustelut yhteisistä kiinnostuksen kohteista. Hänelle merkitsee paljon myös turvallisuuden tunne, jota Jukka tuo ulkoiluun. “Kun Jukka ottaa käsikynkästä kiinni, niin siitä ei sitten mies karkaa”, toteaa Niilo. 

Kaksikon kiinnostus urheiluun on herättänyt monia keskusteluja. Eniten puhutaan jääkiekosta ja palloilulajeista, mutta Jukasta on mahtavaa kuunnella myös Niilon tarinoita vuosikymmenien takaa mäkihyppy- ja valmennusajoilta. 

Mutta yksi kysymys herää: kannattavatko Jukka ja Niilo samaa jääkiekkojoukkuetta?

“Mä olen kannattanut Tapparaa 70-luvulta lähtien”, kertoo Jukka. 

“Mulla taas on IFK ja Pelicans”, Niilo sanoo. 

“Mutta se ei millään tavalla vaikuta meidän ystävyyteen!”, miehet nauravat.


Voisiko ikääntynyt läheisesi kaivata apua kotiin aina samalta, tutulta avustajalta? Lue lisää palveluistamme.

Askarruttaako jokin? Me autamme.

Näin Helppy syntyi

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström
Perustaja, Helppy

Helppy