Helppy

27.10.2023 - 3 min

Vanhuksen kodin siivous – Nämä 8 asiaa kannattaa huomioida

Tässä pikaoppaasaa kerromme, miten pidät huolta ikääntyneen läheisesi kodin siisteydestä ja turvallisuudesta.

Kodin siisteys on tärkeä elementti tukemaan ikäihmisen itsenäistä elämistä, mutta se voi samalla olla haaste oma-aloitteisuuden ja toimintakyvyn heikentyessä.

Siivoukseen on syytä harkita apua, jos:

 • Kodin pinnat alkavat näyttää epäpuhtailta

 • Kylpyhuone tai keittiö kerää tahroja

 • Jääkaappi on täynnä pilaantuneita ruokia

 • Roskia alkaa kasaantua ympäri asuntoa

Helppyltä saat kotisiivouksen ikääntyneelle läheiselle aina samalta henkilöltä alkaen 19,60 €/h kotitalousvähennyksen jälkeen. Lue lisää Helppyn kotisiivouksesta.

Vanhuksen kodin siivous vaatii toisenlaista otetta

Vanhuksen kodin siivoamisessa kohtaa usein haasteita, joita tavalliset siivousyritykset tai jopa monet kotihoitoalan siivoojat eivät huomioi. Monesti siivouspalveluilla on nykyään niin tarkoin määritellyt tehtävälistat ja ohjeet, etteivät he huomioi asiakkaan aitoja tarpeita.

Tavallinen esimerkki seniorin arjesta on usein seuraavanlainen: lehtiä tai roskia on kerääntynyt asuntoon. Siivoojat eivät vie niitä roskiin vaan siirtävät vain pois edestä, vaikka juuri roskien vieminen olisi seniorille haaste.

Lisäksi kaikki ylimääräinen työ tulee sopia etukäteen ja siitä veloitetaan erikseen. Tällaisia lisäpalveluita ovat esimerkiksi jääkaappien ja roskatilojen siivoaminen, jotka ovat kuitenkin kriittisiä ikäihmisen hyvinvoinnille.

Nämä 8 asiaa kannattaa huomioida vanhuksen kodin siivouksessa

Kun valitsette siivousapua seniorin kotiin, kannattaa varmistaa, että ainakin seuraavat asiat kuuluvat siivoukseen tai on huomioitu siivouksen järjestämisessä:

 • Sisäänpääsy asuntoon. Tehkää esim. avainsopimus, jotta siivooja pääsee asuntoon myös sillin, jos seniori on unotanut käynnin.

 • Oman nimetty siivooja. Erityisesti muistisairaille on tärkeää, että sama siivooja hoitaa suurimman osan käynneistä. Tämä vahvista turvallisuuden tunnetta, kun vierailijoiden vaihtuvuus vähenee.

 • Jääkaappi, roskatilat, WC ja kylpyhuone eivät aina kuulu siivoukseen ja ne tulee pyytää erikseen. Pyytäkää myös, että pilaantuneet ruoat heitetään roskiin.

 • Roskien vieminen jäteastioihin. Seniorille roskien vieminen voi olla haastavaa, joten niiden viemistä kannattaa pyytää siivouspalvelulta.

 • Pyykkien peseminen ja lakanoiden vaihtaminen kannattaa pyytää osaksi siivousta.

 • Mahdollisten vikojen ilmoittaminen. Pyytäkää, että esim. valaisimien palamisista, WC-paperin loppumisesta tai kahvojen rikkoutumisesta ilmoitetaan.

 • Varmista, ettei palvelusta makseta arvonlisäveroa. Kotipalvelut ovat ALV-vapaita, jos toimintakyky on alentunut iän tai sairauden takia.

 • Kannustakaa siivoojaa keskustelemaan seniorin kanssa, jolloin tästäkin syntyy sosiaalinen hetki.


Voisiko ikääntynyt läheisesi kaivata kotisiivousta aina samalta, tutulta henkilöltä? Lue lisää Helppyn kotisiivouksesta.

Askarruttaako jokin? Me autamme.

Näin Helppy syntyi

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström
Perustaja, Helppy

Helppy