Pikaopas: Vanhuksen kodin turvallisuus

Ikääntyneet ihmiset haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään. VTT:n 2013 tutkimuksen mukaan, vanhusten mielestä kotona asuminen palvelujen turvin on paras asumismuoto myös silloin, kun itsenäinen selviytyminen ei enää ole mahdollista. THL:kin pitää kansallisissa tavoitteissaan, että 92% yli 75-vuotiaista tulisi asua kotona. Miten tehdä vanhuksen kodista turvallinen ja tukea itsenäistä pärjäämistä?


Tässä pikaoppaassa löydät vinkkejä miten tehdään kodista sellainen paikka, että siellä ikääntynyt selviää itsenäisesti pidempään ja hoivakotiin menoa voidaan lykätä eteenpäin.


Tutussa, siistissä ja selkeässä ympäristössä on helpompi selvitä itsenäisesti

Suosittelemme, että raivaatte kulkuväyliltä esteet, korkeat matot ja ylimääräiset huonekalut. Säilyttäkää tavarat ja huonekalut mahdollisuuksien mukaan entisillä paikoillaan. Sisustakaa tutuilla ja turvallisilla tavaroilla ja pitäkää valokuvia esillä.


Muistamisen tueksi usein käytettäviä esineitä kannattaa säilyttää aina samassa tutussa paikassa

Tärkeitä jokapäiväisiä esineitä, kuten matkapuhelimia, avaimia, kalenteria, kaukosäädintä, silmälaseja, kävelykeppiä ja saapunutta postia on järkevää alkaa pitää aina samassa tutussa paikassa, mikäli näin ei jo ole. Valitkaa sopivat paikat esineille. Harkitkaa muistilappujen ja korien laittamista näille paikoille säilyttämisen hahmottamisen tueksi. Mikäli jotkut esineet tuppaavat hukkua useammin, harkitkaa paikantimien kiinnittämistä esineisiin. Paikantimet toimivat usein langattomalla Bluetooth-verkolla ja niitä saa ostaa monesta elektroniikaliikkeestä. Paikantimista ehdotommat suosikkimme ovat Tile ja Yepzon.


Laittakaa näkyville myös tärkeät puhelinnumerot, kuten läheisten numerot, hoitajien numerot ja hätänumerot. Ulko-oveen voi olla hyvä liimata ”ei mainoksia”-lappu, jotta roskapostin määrä vähenee ja roskiin kannettava paperimäärä vähenee. Muistilappuja voi myös harkita eri puolelle asuntoa – esim. ”Muista avain!”-lappu ulko-ovelle.

Ovi on sekä turvallisuuden että avun saannin kannalta tärkeä

Tarkistakaa, että poistumisreitti on esteetön ja ulko-ovi helposti avattavissa. Miettikää, tarvitaanko turvalukkoja tai –ketjujen asentamista. Harkitkaa vara-avaimen antamista läheiselle, naapurille, hoitajalle tai sen piilottamista turvalliseen paikkaan talon/asunnon ulkopuolelle. Harkitkaa älyavaimenperien (kuten Tile:n) käyttöä kaikille tärkeille avaimille ml. kodin sisäisille tärkeille lukoille. 


Kotihoidon ja muiden tukipalveluiden kuten esimerkiksi kauppakassipalvelun tarjoajien kanssa on tapana tehdä avainsopimus, jolloin he saavat yhden avaimen käyttöönsä. Yksi mahdollisesti kätevä vinkki on asentaa sähköinen lukko ulko-oveen niin, että voitte seurata kuka avaa oven ja milloin, avata etänä oven jos tarvetta tai kun avain unohtuu kotiin, tai antaa tilapäisen ovikoodin ulkopuolisille (kuten kotihoidolle, asentajille, kauppakassipalvelulle yms.) tietylle ajanjaksolle. 


Aiemmin älylukon asentaminen oli kallista, muuta viime vuosina on markkinoille tullut lukuisia tavallisiin lukkoihin liitettäviä älymokkuloita, joiden kautta tehdään vanhasta lukosta helposti älylukko. Esimerkkeinä voidaan mainita Ruotsalainen www.gluehome.com.


Turvallisuutta ja riskien ennaltaehkäisyä voi kohentaa ikääntyessä

Sähkölaitteiden käyttöturvallisuus kannatta tarkistaa. Välttäkää jatkojohtojen käyttöä tai piilottakaa jatkojohdot esimerkiksi listojen taakse. Sijoittakaa sähkölaiteet niin, etteivät ne kuumetessa sytytä tulipaloa. Harkitkaa lämmittimien korvaamista, jos niiden lapojen väliin voi laittaa jotain.


Sisustuksessa kannattaa harkita hapsureunaisten ja korkeanukkaisten mattojen korvaamista toisenlaisiin, jos askel alkaa madaltua tai hahmotus heikkenee. Peilit voidaan poistaa seiniltä, jos ne alkavat ahdistaa tai pelottaa. Lasioviin voi harkita kuvan tai lapun kiinnittämistä hahmottamisen tueksi. Korkeiden kynnysten muuttamista luiskiksi voi harkita, mikäli kaatumisvaaran riskiä halutaan madaltaa. Kahvojen asentamista voi miettiä paikkoihin, jossa noustaan seisomaan, ja huonekalut voidaan yrittää sijoittaa niin, että niistä voi tarvittaessa ottaa tukea. Portaissa olisi hyvä olla ainakin yksi käsijohde, joka jatkuu jokaisen askelman yli, ja portaat voi myös päällystää liukuesteellä, jos tarvetta. 


Palonarat ja vaaralliset nesteet, työkalut, teräaseet ja alkoholi kannatta säilyttää turvallisessa paikassa. Palovaroittimien toiminnan tarkistaminen ja lisävaroittimien harkinta on hyvä suorittaa.


Valaistuksen teho ja riittävyys on hyvä tarkistaa sekä lisävalon hankkimista harkita. Liiketunnistimella toimiva yövalo voi joskus olla kätevä ratkaisu. Ikkunoihin voidaan tarvittaessa asentaa avautumissuojia rajoittamaan miten paljon ikkunaa saa auki. 

Keittiö

Sijoittakaa astiat ja käyttöesineet niin, ettei niitä varten tarvitse kurotella. Pitäkää esillä vain tarpeelliset asiat ja huolehtikaa siisteydestä tukien itsenäistä toimintaa. Varmistakaa, ettei lieden välittömässä läheisyydessä tai sen päällä säilytetä tavaraa.


Harkitkaa turvalieden tai liesivahdin hankkimista. Keittiöaltaaseen kannattaa laittaa viemärisiivilä, jos tällaista ei ole. Kosketusvapaa vesihana, joka ei salli liian kuuman veden käyttöä, voi vähentää vesivahingon ja palovammojen riskiä. Jääkaapin olisi hyvä hälyttää oven jäädessä auki.


Kylpyhuone

Siirtäkää pienet sähköiset laitteet pois kylpyhuoneesta. Varmistakaa, että lukon voi avata myös ulkopuolelta tai harkitkaa lukon poistamista ovesta. Viemäriritilässä olisi hyvä olla suojasiivilä. 


Liukuesteiden asentamista suihkutilan tai kylpyammeen lattialle ja eteen voi harkita. Tukikahvan tai kaiteen kiinnittämistä wc-istumien ja suihkun / kylpyammeen läheisyyteen kannattaa harkita. Toisaalta kylpyammeen remontoimista suihkutilaksi voi myös pohtia. Seinään kiinnitettävä suihkutuoli on ollut kätevä monelle. Myös wc-istuin, jonka korkeutta voidaan säätä, on oiva ratkaisu tietyissä tilanteissa. Kuten keittiössä, kosketusvapaa vesihana voi olla järkevä myös kylpyhuoneessa.


Kontrasteja on hyvä pohtia: värikäs wc-istuimen kansi ja rengas sekä selkeästi taustastaan erottuvat tukikahvat ja kaiteet helpottavat hahmottamista.


Makuuhuone

Valokatkaisija olisi hyvä olla vuoteen lähellä ja liiketunnistimella toimiva yövalo voi olla järkevä asentaa. Helposti kytkettäviä liiketunnistimilla toimivia yövaloja saa nykyään halvalla monesta paikasta. Myös makuuhuoneessa kontrastien korostaminen voi olla hyödyksi (esim. vuode ja lattia eri sävyä). Tukemaan kunnollisen päivärytmin ylläpitoa, pimennysverhot voivat olla avuksi. Selkeä ja iso kello olisi hyvä olla. 


Sähköpatjojen ja –huopien käyttöä olisi syytä turvallisuuden kannalta välttää. Turvallisuutta voi tarvittaessa lisätä hankkimalla turvamatto, joka langattomasti hälyttää läheiset tai kotihoidon, mikäli hän ei esimerkiksi palaa kylpyhuoneesta yöllä. 

Helppy tarjoaa kodin turvakartoitusta senioreille

Helppy:llä käymme läpi vanhuksen kodin huone huoneelta kattaen yhteensä n. 100 tarkistuskohtaa. Käymme kotinne yhdessä läpi ’hihat käärittynä’-asenteella ja ehdotamme suosituksia. Saatte neuvoa sopivista ratkaisuista teidän tilanteeseenne ja voitte myös hyödyntää meidän suosittelemia asentajia lähialueellasi, jos asennukseen on tarvetta. Muun muassa K-Rauta toimii yhteistyökumppanina turvatuotteiden hankkimisessa.

Ilmainen puhelinneuvonta

Tarvitsetko apua läheisen seniorin arjen ratkaisujen löytämisessä? Ei huolta, Helppyn asiakaspalvelu neuvoo asiantuntevasti.

Soita numeroon

050 547 3340.

Puhelun hinta vain matkapuhelinmaksu.

Helppy on Yhteiskunnallinen yritys. Meille on myönnetty merkki osoituksena yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta.

Ota yhteyttä

Puhelin:

050 547 3340

pvm/mpm

Sähköposti:

info@helppy.fi

Käyntiosoite:

Sepänkatu 13 

00150 Helsinki

Henkilökohtainen kotipalvelu 

ikääntyneille ja heidän omaisilleen.

Helppy Oy

Y-tunnus: 2910554-3

www.helppy.fi

info@helppy.fi

+358 50 547 3340

Sepänkatu 13

00150 Helsinki

  • instagram-logo_white
  • facebook-logo-button_white
  • linkedin-logo-button_white