Pikaopas: Vanhuksen kodin siivous

Kodin siisteys on tärkeä elementti tukemaan ikäihmisen itsenäistä elämistä, mutta se voi samalla olla haaste oma-aloitteisuuden ja toimintakyvyn heikentyessä. Erityisesti muistisairaille.


On syytä harkita apua siivoukseen, jos kodin pinnat alkavat näyttää epäpuhtailta, kylpyhuone tai keittiö kerää tahroja, jääkaappi on täynnä pilaantuneita ruokia tai roskia alkaa muodostua kasoittain ympäri asuntoa.


Vanhuksen kodin siivous vaatii toisenlaista otetta


Vanhuksen kodin siivoamisessa kohtaa usein haasteita, joita tavalliset siivousyritykset tai jopa monet kotihoitoalan siivoojat eivät huomioi. Haasteeksi muodostuu erityisesti tietyn kaavan mukaan meneminen. Monesti siivouspalveluilla on nykyään niin tarkoin määritellyt tehtävälistat ja ohjeet, etteivät he huomioi asiakkaan aitoja tarpeita.


Tavallinen esimerkki vanhuksen arjesta on usein seuraavanlainen: kun lehtiä tai roskia on kerääntynyt pöydille tai lattialle eivät siivoojat vie niitä roskiin vaan siirtävät vain pois edestä vaikka juuri roskien vieminen olisi seniorille haaste. Lisäksi kaikki ylimääräinen työ tulee sopia etukäteen ja siitä veloitetaan erikseen. Tällaisia lisäpalveluita ovat esimerkiksi jääkaappien ja roskatilojen siivoaminen, jotka ovat kuitenkin kriittisiä ikäihmisen hygienialle.


Nämä asiat teidän kannattaa huomioida