Pikaopas: Vanhuksen kodin siivous

Kodin siisteys on tärkeä elementti tukemaan ikäihmisen itsenäistä elämistä, mutta se voi samalla olla haaste oma-aloitteisuuden ja toimintakyvyn heikentyessä. Erityisesti muistisairaille.


On syytä harkita apua siivoukseen, jos kodin pinnat alkavat näyttää epäpuhtailta, kylpyhuone tai keittiö kerää tahroja, jääkaappi on täynnä pilaantuneita ruokia tai roskia alkaa muodostua kasoittain ympäri asuntoa.


Vanhuksen kodin siivous vaatii toisenlaista otetta


Vanhuksen kodin siivoamisessa kohtaa usein haasteita, joita tavalliset siivousyritykset tai jopa monet kotihoitoalan siivoojat eivät huomioi. Haasteeksi muodostuu erityisesti tietyn kaavan mukaan meneminen. Monesti siivouspalveluilla on nykyään niin tarkoin määritellyt tehtävälistat ja ohjeet, etteivät he huomioi asiakkaan aitoja tarpeita.


Tavallinen esimerkki vanhuksen arjesta on usein seuraavanlainen: kun lehtiä tai roskia on kerääntynyt pöydille tai lattialle eivät siivoojat vie niitä roskiin vaan siirtävät vain pois edestä vaikka juuri roskien vieminen olisi seniorille haaste. Lisäksi kaikki ylimääräinen työ tulee sopia etukäteen ja siitä veloitetaan erikseen. Tällaisia lisäpalveluita ovat esimerkiksi jääkaappien ja roskatilojen siivoaminen, jotka ovat kuitenkin kriittisiä ikäihmisen hygienialle.


Nämä asiat teidän kannattaa huomioida


Kun valitsette siivousapua vanhuksen kotiin, suosittelemme teidän huomioivan ainakin seuraavat asiat:

 • Varmistakaa sisäänpääsy asuntoon tilanteissa, jolloin vanhus on unohtanut käynnin (esim. tehkää avainsopimus).

 • Vaatikaa oman nimetyn siivoojan saamista, joka hoitaa mahdollisimman paljon käynneistä. Tämä vahvista turvallisuuden tunnetta eritoten muistisairaille, kun vierailijoiden vaihtuvuus vähenee.

 • Varmistakaa, että siivouksessa raivataan tarvittaessa niin, etteivät esim. sanomalehdet, ruokapaketit tai esillä olevat astiat estä siivoamista.

 • Varmistakaa, että jääkaappi, roskatilat, WC ja kylpyhuone kuuluvat siivoukseen. Jääkaapissa olisi hyvä myös pyytää, että pilaantuneet ruoat heitettäisiin pois.

 • Pyytäkää, että roskat viedään jäteastioihin ulos mennessä, koska ikääntyneellä saattaa olla haasteita jätteiden kantamisessa.

 • Yhdistäkää pyykkien peseminen ja sänkyvaatteiden vaihtaminen siivoukseen jos mahdollista.

 • Pyytäkää, että havainnot mahdollisista vioista ilmoitetaan, kuten esim. valaisimien palamisista, WC-paperin loppumisesta tai kahvojen rikkoutumisesta.

 • Varmista, ettei palvelusta makseta arvonlisäveroa (ALV). Kotipalvelut ovat vanhuksille ALV-vapaita, jos vanhuksen toimintakyky on alentunut iän tai sairauden takia.

 • Kannustakaa siivoojia keskustelemaan vanhusten kanssa, jolloin tästäkin syntyy sosiaalinen hetki.

Helppy tarjoaa apua kotiin aina samalta omalta nimetyltä avustajalta – helpperiltä. Autamme kuin omaa äitiämme.

Oletko huolestunut läheisestäsi, jolla on muistisairaus?

Me olemme Helppy, uudenlainen senioripalvelu. Meiltä seniori saa apua aina samalta nimetyltä henkilöltä, helpperiltä. 

Läheisen muistisairaus tuo arkeen huolia, joita ennen ei ole ollut. Me tiedämme, se on raskasta. Apua on kuitenkin tarjolla. 

Meiltä seniori saa apua arkeen aina samalta, tutulta henkilöltä, helpperiltä. Usein helpperistä tulee sekä seniorille että hänen omaisilleen arjen luottohenkilö. Helppyn avulla jo monet seniorit asuvat kotona pidempään, tukenaan oma tuttu avustaja.

Rollaattori

Ota 15 minuuttia ja laita iäkkään läheisesi asiat kuntoon

Lähes jokainen työssäkäyvä hoitaa jossain vaiheessa iäkkään vanhempansa asioita. Siksi loimme Omaisportaalin. Siellä järjestät läheisesi asiat kuntoon, täysin ilmaiseksi.

 • Selkokielistä opastusta

 • Tärkeimmät lomakkeet kootusti

 • Kodin turvakartoituslista

 • Alennuskoodit kumppaneiltamme

Tablet-mockups.png
Richard Nordström

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström

Perustaja, Helppy