Palveluasuminen | Vaihtoehdot, palvelut ja hinnat

Hoitokoti, hoivakoti, palvelutalo, palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen, vanhustenkoti, seniorikoti, senioritalo, senioriasunto... Nimiä ikäihmisille tarkoitetusta kodeista löytyy paljon.


Tässä pikaoppaassa kerromme:

  • Mitä eri palveluasumisen vaihtoehtoja on olemassa?

  • Milloin kannattaa muuttaa hoitokotiin?

  • Palveluasumisen hinnasto ja palvelut?

  • Mistä löydät sopivan palveluasumisen? Lista kodeista

  • Muutto hoitokotiin

Mitä eri palveluasumisen vaihtoehtoja on olemassa?

Tätä meiltä kysytään usein! Sopivaa senioritaloa miettiessä on monia vaihtoehtoja ja paljon erilaisia termejä. Laissa käytetään mm. sanoja palveluasumista, tehostettua palveluasumista ja asumispalveluita.

Senioriasunnot ovat suunniteltu vanhuksia ajatellen, mutta niin ovat myös uudemmat tavalliset talo. Näissä taloissa on rampit portaiden kohdalla, laajat käytävät ja ovet, selkeät isot kylpyhuoneet ja vähemmän korkeita kynnyksiä. Senioriasuntoihin kuten myös tavalliseen kotiin saa palveluita kotiin yksityisen tai kunnan kotihoidon kautta.

Tavalliset uudet talot ovat monesti aivan yhtä senioriystävällisiä kuin senioriasunnot. Monesti uudet tavalliset talot ovat hinta-laatu-suhteeltaan paljon edullisempi ja mielekkäämpi vaihtoehto.

Palveluasuminen (usein nimellä senioritalo, seniorikoti, palvelutalo) tarkoittaa usein senioriystävällisessä talossa asumista peruspalveluilla, kuten siivouksella ja yhteisellä ruokailulla. Lisäpalveluita kuten hoivaa saa ostaa joko yksityisesti tai monesti myös kunnan myöntämällä palvelusetelillä, jossa aina omavastuuosuus. Näissä senioritaloissa henkilökuntaa on usein aamusta iltaan (esim. klo 8-20), muttei yöllä. Yöllä asukkaiden tukena on monesti käytössä turvaranneke, jota monet pitävät jo kotona asuessaan.

Tehostettu palveluasuminen (usein nimellä hoitokoti, hoivakoti, muistiosasto, ryhmäkoti) on sitä, kun hoitohenkilökuntaa on paikalla vuorokauden ympäri. Monet näistä hoitokodeista ovat lukittuja, jotta muistisairaat asukkaat eivät karkaisi. Niissä kodeissa ulkoilu voi jäädä melko vähäiselle ilman lisäapua. 

Milloin kannattaa muuttaa hoitokotiin?

Monesti liikkuminen kodissa tai kotiin tulee monille ensimmäiseksi haasteeksi vanhoissa taloissa. Rapussa on portaita kiivettävänä, käytävät ovat kapeita, kynnykset ovat kompastusriskinä ja kylpyhuone on ahdas. 


Monet vanhukset, jotka muuttavat uudempiin taloihin, voivat usein lykätä päätöstä hoitokotiin muuttamista monella vuodella. Lisäksi asuminen uudemmassa talossa on monesti merkittävästi edullisempaa kuin varsinaisessa senioriasunnossa asuminen, joista monesti peritään erityishintaa.

Kun seniori alkaa tarvitsemaan kotiin päivittäistä apua välttämättömiä toimia varten, voi olla syytä alkaa miettiä palveluasumista, jossa on enemmän palveluita ja hoivaa saatavilla. Hoivakoteja on monenlaisia ja niistä tarkemmin alla. On olemassa kevyen palvelun hoivakoteja ja ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista tarjoavia hoitokoteja – ja kaikkea siltä väliltä. 

Jotkut vanhuksista muuttaa palvelutaloon melko varhaisessa vaiheessa ennakoivasti. Näissä kevyemmän palvelun taloissa, joissa saa lisäpalveluina tarvittaessa hoivaa, monet pärjäävät loppuun asti. Tärkeä tässä on, että vanhus muuttaa näihin tarpeeksi ajoissa, että hän ehtii oppimaan arjen rutiinit voimien ja muistin ollessa vielä hyvät. Aina ei tarvitse hypätä suoraan ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen.

Yksityiseen palveluasumiseen voi muuttaa milloin tahansa. Kysymys on useimmiten taloudellisesta tilanteesta.

  • Kevyiden palveluiden senioritalot maksavat pääkaupunkiseudulla useimmiten luokkaa 1500-2500€/kk.

  • Ympärivuorokautiset hoitokodit maksavat tavallisesti 3000-6000€/kk riippuen hoivatarpeen määrästä

Kunnan hoitokotiin saa paikan useimmiten vasta melko loppuvaiheessa, kun kotihoito alkaa olemaan jatkuvampaa.Ennen jatkuvampaa hoitotarvetta kunnan puolella pyritään hoitamaan senioreita avopalveluilla kotioloissa. Ennaltaehkäisevää muuttoa senioritaloon ei enää budjettisyistä ole kunnan puolelta mahdollista.  Palveluasumisen asiakasmaksu määritellään vanhuksen nettotulojen perusteella. Yksin asuneella maksu on 85 prosenttia nettotuloista, kuitenkin niin, että asiakkaalle jää käyttövaraksi vähintään n. 256 euroa kuukaudessa. Eli, suurin osa vanhuksen käyttörahoista menevät kunnalle hänen muuttaessaan kunnan hoitokotiin.

Palveluasumisen palvelut

Useimmat palveluasumiset tarjoavat apua talon sisällä. Hoitajamitoituksen ollessa lakisääteinen tehostetulle palveluasumiselle, ei lisäresursseja hoitokodissa useimmiten ole seniorin henkilökohtaiselle ulkoilulle, asioinnille tai virikkeelle. 

Tästä syystä monilla asukkailla on oma avustaja, jotta he voivat säännöllisesti ulkoilla, vaikka osasto olisikin lukittu. Sama oma avustaja auttaa sitten myös asioinneissa, kuten talvivaatteiden tai muiden tarpeellisten tavaroiden hankkimisessa. Oma avustaja lähteen mukaan myös saattajaksi, kuten hammaslääkäriin tai museoon. Muistisairaille juuri se, että tuttu oma helpperi tulee vierailulle, on tärkeätä. Silloin heillä on turvallinen tunne ja he ymmärtävät toisiaan, vaikka sanojen löytäminen olisikin vaikeutunut.   


Helppy tarjoaa apua seniorikotiin aina samalta omalta nimetyltä avustajalta – helpperiltä. Ulkoilua, saattamista, asiontia ja säännöllistä seuraa. Hinta alkaen 22.80€/h. Tutustu apuun täällä.

Palveluasumisen hinnasto

Palveluasumisen perushintaan kuuluu tavallisesti huoneen vuokra, viikkosiivous ja yhteinen ruokailu. Hoivaa saa lisäpalveluna tai palvelupakettina. Kaikilla asukkailla on aina valinnanvapaus valita lisäpalvelunsa siltä, jolta haluaa. Monet asukkaat käyttävätkin muita ulkopuolisia palveluita talon peruspalveluiden ohessa.

Yksityiset palvelutalot maksavat pääkaupunkiseudulla useimmiten luokkaa 1500-2500€/kk.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen maksaa tavallisesti 3000-6000€/kk riippuen hoivatarpeen määrästä. Eli ei mikään halpa vaihtoehto. Kunnan palveluasumisen maksu voi olla peräti 85% bruttotuloista (eläkkeestä ja muista tuloista).

Mistä löydät sopivan palveluasumisen? Lista kodeista

Seniorikodeista löytyy hyvä listaus osoitteessa Kotiopas.fi ja ruotsinkielisistä seniorikodeista Gero-yhdistys pitää hyvää listaa osoitteessa Seniorhem.fi

Esimerkiksi: Senioritaloja Etelä-Helsingissä ovat mm. Villa Ensi Eirassa, Lauttasaaren Senioritalo ja Saga Munkkiniemessä. Wilhelmiina Ruskeasuossa tarjoaa kampuksellaan monia palveluasumisen vaihtoehtoja senioritalosta, ryhmäkotiin ja lukittuun muistikotiin. 

Esimerkiksi: Ympärivuorokautista hoivaa Etelä-Helsingissä on saatavilla mm. Esperillä Lauttasaren Villa Untuvassa, Lauttasaaren Attendossa ja Wilhelmiinassa Ruskeasuolla. Helsingin kaupungin hoitokoteja on mm. Töölössä ja Käpylässä. 

Esimerkiksi: Ruotsinkielistä ympärivuorokautista hoivaa tarjoaa mm. Leschehemmet Ullanlinnassa, Folkhälsan (Seniorhemmet i Brunakärr, Blomsterfonden, Kristinagården, Brummerska hemmet, Bertahemmet) ja Tunaberg Espoon puolella. Hoidollisesti kevyempiä vaihtoehtoja ruotsinkielisille tarjoavat Villa Ensi, Lauttasaaren Senioritalo ja Saga Munkkiniemi, joissa kaikissa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä senioreita hyvissä määrin.

Muutto hoitokotiin

Muuttaminen on aina työlästä – eritoten senioreille. Monesti vuosien varrelta on kerääntynyt paljon tavaraa ja muistoja. Muuton yhteydessä on paljon läpikäytävää ja lajiteltavaa. Pitää valita tärkeimmät esineet ja vaatteet mukaan pieneen uuteen seniorikodin asuntoon. Monesti pitää valita mukaan huonekaluja ja mikäli ei löydy kooltaan sopivia, pitää lisähankintoja tehdä. Järjestämisessä pitää monesti hoitaa muuttoilmoituksia, pankin suoraveloituksia ja hoidon siirtymistä uuteen taloon (ml. turvapuhelin).

Helppy auttaa senioritaloihin muutossa seniorikotiin. Saatte oman nimetyn avustajan hoitamaan muuton alusta loppuun.

Helppy auttaa monia senioreita ja omaisia näissä tärkeissä tunteellisissa elämänvaiheissa. Meiltä saatte nimetyn helpperin avuksi seniorille. He käyvät läpi tavaroita, vaatteita ja huonekaluja, joita seniori haluaa mukaan hoitokotiin. He lajittelevat muistoesineitä suoraan laatikoihin, jotta itse muutto sujuu sitten kätevästi. Helpperi tulee myös mukaan asioinneille antamaan tukea ja auttaa uuden kodin sisustamisessa hoitokodissa.

Ilmainen puhelinneuvonta

Tarvitsetko apua läheisen seniorin arjen ratkaisujen löytämisessä? Ei huolta, Helppyn asiakaspalvelu neuvoo asiantuntevasti.

Soita numeroon

050 547 3340.

Puhelun hinta vain matkapuhelinmaksu.

Helppy on Yhteiskunnallinen yritys. Meille on myönnetty merkki osoituksena yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta.

Ota yhteyttä

Puhelin:

050 547 3340

pvm/mpm

Sähköposti:

info@helppy.fi

Käyntiosoite:

Sepänkatu 13 

00150 Helsinki

Henkilökohtainen kotipalvelu 

ikääntyneille ja heidän omaisilleen.

Helppy Oy

Y-tunnus: 2910554-3

www.helppy.fi

info@helppy.fi

+358 50 547 3340

Sepänkatu 13

00150 Helsinki

  • instagram-logo_white
  • facebook-logo-button_white
  • linkedin-logo-button_white