Palveluasuminen | Vaihtoehdot, palvelut ja hinnat

Hoitokoti, hoivakoti, palvelutalo, palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen, vanhustenkoti, seniorikoti, senioritalo, senioriasunto... Nimiä ikäihmisille tarkoitetusta kodeista löytyy paljon.


Tässä pikaoppaassa kerromme:

 1. Mitä eri palveluasumisen vaihtoehtoja on olemassa?

 2. Milloin kannattaa muuttaa hoitokotiin?

 3. Palveluasumisen hinnasto ja palvelut

 4. Mistä löydät sopivan palveluasumisen?

 5. Muutto hoitokotiin

Järjestä läheisen arki kuntoon ilmaisessa Omaisportaalissa.

1. Mitä eri palveluasumisen vaihtoehtoja on olemassa?


Tätä meiltä kysytään usein! Sopivaa senioritaloa miettiessä on monia vaihtoehtoja ja paljon erilaisia termejä. Laissa käytetään mm. sanoja palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen ja asumispalvelu. Tässä käymme läpi termit senioriasunto, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen.

Senioriasunnot ovat suunniteltu vanhuksia ajatellen, mutta myös monet uudiskohteet täyttävät lähes samat kriteerit


Uudiskohteiden asunnoissa esteettömästä kulkemisesta on huolehdittu eli portaiden ohessa on rampit, käytävät ovat tilavat ja ovet leveitä. Asunnoissa on selkeät ja isot kylpyhuoneet ja vähemmän korkeita kynnyksiä.

Senioriasuntoihin, kuten myös tavalliseen kotiin, saa ostettua hoivapalveluita kotiin. Erityisesti kunnan kotihoidon ja yksityisen kotihoidon palveluita yhdistämällä voidaan saada läheisen arki toimimaan niin hyvin, että kotona voi asua pitkäänkin.

Monesti uudet tavalliset uudiskohteet hinta-laatu-suhteeltaan paljon senioriasuntoja edullisempi ja mielekkäämpi vaihtoehto.

Palveluasuminen tarkoittaa usein senioriystävällisessä talossa asumista peruspalveluilla täydennettynä


Täydentäviä peruspalveluita voivat olla esimerkiksi siivous, lakanoiden vaihto sekä yhteiset ruokailuhetket. Lisäpalveluita, kuten hoivaa, saa ostaa joko yksityiseltä tai monesti myös kunnan myöntämällä palvelusetelillä, jossa omavastuuosuus. Näissä palveluasumisen eri muodoissa henkilökuntaa on usein aamusta iltaan (esimerkiksi klo 8-20), mutta ei yöllä. Yöllä asukkaiden tukena on monesti käytössä turvaranneke, jota monet pitävät jo kotona asuessaan. Usein palveluasumisesta käytetään myös nimitystä senioritalo, seniorikoti tai palvelutalo.

Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa sitä, että hoitohenkilökuntaa on paikalla vuorokauden ympäri


Monet näistä hoitokodeista ovat lukittuja, jotta esimerkiksi muistisairaat asukkaat eivät lähtisi vahingossa omille teilleen. Tällaisissa kodeissa esimerkiksi ulkoilu voi jäädä melko vähäiselle ilman lisäapua. Tehostettua palveluasumista kutsutaan usein myös nimillä: hoitokoti, hoivakoti, muistiosasto tai ryhmäkoti.


Lue millaisia palveluita seniorikoteihin on saatavilla.


2. Milloin kannattaa muuttaa hoitokotiin?


Usein myöhemmin kuin tavallisesti ajatellaan. Monesti juuri liikkuminen omassa kodissa tulee monille ensimmäiseksi haasteeksi, etenkin vanhoissa taloissa. Rapussa on portaita kiivettävänä, käytävät ovat kapeita, kynnykset lisäävät kompastusriskiä ja kylpyhuone saattaa olla ahdas. Kodin muutostöillä ja oikeanlaisella kotiavulla kodista voi saada hyvinkin turvallisen paikan ikääntyä.


 • Ensimmäinen askel monelle onkin kodin muutostyöt, kotipalvelun hankkiminen ja/tai omasta pitkäaikaisesta kodista uudiskohteeseen muuttaminen. Usein siten voidaan lykätä päätöstä hoitokotiin muuttamisesta monella vuodella. Uudiskohteissa liikkuminen on suunniteltu usein esteettömästi. Lisäksi asuminen uudemmassa talossa on monesti merkittävästi edullisempaa kuin varsinaisessa senioriasunnossa asuminen, joista monesti peritään erityishintaa. Haluatko kuulla lisää kodin muutostöistä tai kotipalvelusta? Soita meille 010 299 8 299 tai laita viesti info@helppy.fi, niin kerromme lisää.

 • Kun seniori alkaa tarvitsemaan kotiin päivittäistä apua kaikkia välttämättömiä toimia varten, voi olla syytä alkaa miettiä palveluasumista. Palveluasumisen muoto ja avun tarpeen määrä kannattanee harkita tarkkaan: vaihtoehtoja on monia aina kevyen palvelun hoivakodeista ympärivuorokautisiin tehostettuihin palveluasumisen vaihtoehtoihin – ja kaikkea siltä väliltä. 

 • Aina ei tarvitse hypätä suoraan ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen. Jotkut vanhuksista haluavat muuttaa palvelutaloon melko varhaisessa vaiheessa ennakoivasti. Usein silloin vaihtoehtona on kevyet palveluasumisen muodot. Näissä kevyemmän palvelun taloissa, joissa saa lisäpalveluina tarvittaessa hoivaa pärjäävät monet loppuun asti. Tärkeää tässä vaihtoehdossa on, että vanhus muuttaa näihin tarpeeksi ajoissa ja ehtii oppimaan arjen rutiinit voimien ja muistin ollessa vielä hyvät. ​

Yksityiseen palveluasumiseen voi muuttaa milloin tahansa, kysymys on useimmiten taloudellisesta tilanteesta

 • Kevyiden palveluiden senioritalot maksavat pääkaupunkiseudulla useimmiten luokkaa 1 500 - 2 500 €/kk.

 • Ympärivuorokautiset hoitokodit maksavat tavallisesti 3 000 - 6 000 €/kk riippuen hoivatarpeen määrästä.

Yksityisten hoivakotien lisäksi on olemassa kunnan hoivakoteja. Kunnan hoitokotiin saa paikan useimmiten vasta melko loppuvaiheessa, kun kotihoito alkaa olemaan jatkuvampaa.


Ennen jatkuvampaa hoitotarvetta kunnan puolella pyritään hoitamaan senioreita avopalveluilla, eli kotiin tuotavilla palveluilla. Ennaltaehkäisevä muutto senioritaloon ei enää ole kunnan puolella mahdollista.  Palveluasumisen asiakasmaksu määritellään seniorin nettotulojen perusteella. Yksin asuneella maksu on 85 prosenttia nettotuloista, kuitenkin niin, että asiakkaalle jää käyttövaraksi vähintään n. 256 euroa kuukaudessa. Toisin sanoen suurin osa vanhuksen käyttörahoista menevät kunnalle hänen muuttaessaan kunnan hoitokotiin.


3. Palveluasumisen hinnasto ja palvelut


Palvelut

Useimmat palveluasumiset tarjoavat apua talon sisällä. Hoitajamitoituksen ollessa lakisääteinen tehostetulle palveluasumiselle, ei lisäresursseja hoitokodissa useimmiten ole seniorin henkilökohtaiselle ulkoilulle, asioinnille tai virikkeelle. 

Tästä syystä monilla asukkailla on oma avustaja, jotta he voivat säännöllisesti ulkoilla, vaikka osasto olisikin lukittu. Sama oma avustaja auttaa sitten myös asioinneissa, kuten talvivaatteiden tai muiden tarpeellisten tavaroiden hankkimisessa. Oma avustaja lähteen mukaan myös saattajaksi, kuten hammaslääkäriin tai museoon. Muistisairaille juuri se, että tuttu oma helpperi tulee vierailulle, on tärkeää. Silloin heillä on turvallinen tunne ja he ymmärtävät toisiaan, vaikka sanojen löytäminen olisikin vaikeutunut. Klikkaa tästä ja tutustu lisää Helppyyn.


Hinnat

Palveluasumisen perushintaan kuuluvat tavallisesti seuraavat asiat:

 • Huoneen vuokra

 • Viikkosiivous

 • Yhteiset ruokailut

Hoivaa ja muita palveluita saa lisäpalveluna tai palvelupakettina. Kaikilla asukkailla on aina valinnanvapaus valita lisäpalveluidensa palveluntarjoaja.


Palvelukodissa erityisesti ulkoilu ja aktivointi voivat jäädä vähälle ilman ulkopuolisen palveluntarjoajan apua. Lue lisää Helppyn palveluista seniorikodeille täältä.

 • Yksityiset palvelutalot maksavat pääkaupunkiseudulla useimmiten luokkaa 1 500 - 2 500 €/kk.

 • Ympärivuorokautinen palveluasuminen maksaa tavallisesti 3 000 - 6 000 €/kk riippuen hoivatarpeen määrästä. Eli ei mikään halpa vaihtoehto. Kunnan palveluasumisen maksu voi olla peräti 85% bruttotuloista (eläkkeestä ja muista tuloista).


4. Mistä löydät sopivan palveluasumisen?

Seniorikodeista löytyy hyvä listaus osoitteessa Kotiopas.fi ja ruotsinkielisistä seniorikodeista Gero-yhdistys pitää hyvää listaa osoitteessa Seniorhem.fi

5. Muutto hoitokotiin

Muuttaminen on aina työlästä – eritoten senioreille

Monesti vuosien varrelta on kerääntynyt paljon tavaraa ja muistoja. Muuton yhteydessä on paljon läpikäytävää ja lajiteltavaa. Tärkeimmät esineet ja vaatteet on valittava tarkasti, koska seniorikodin asunto on usein pienempi kuin oma asunto. Huonekalujen sovittaminen uuteen paikkaan on pohdittava ja mahdollisesti uusia hankittava- Järjestämisen yhteydessä pitää hoitaa muuttoilmoitukset, pankin suoraveloitukset ja hoidon siirtäminen uuteen taloon (ml. turvapuhelin).


Helppy auttaa muutossa seniorikotiin: saatte oman nimetyn avustajan hoitamaan muuton alusta loppuun!

Helppy on auttanut jo monia senioreita ja omaisia näissä tärkeissä tunteellisissa elämänvaiheissa. Meiltä saatte nimetyn helpperin avuksi seniorille. Yhdessä helpperi ja seniori käyvät läpi tavaroita, vaatteita ja huonekaluja, joita seniori haluaa mukaan hoitokotiin. He lajittelevat muistoesineitä suoraan laatikoihin, jotta itse muutto sujuu sitten kätevästi. Helpperi tulee myös mukaan asioinneille antamaan tukea ja auttaa uuden kodin sisustamisessa hoitokodissa.


Helppy perustettiin aikanaan omalle äidille. Lue Helppyn tarina täältä!Helppy on valtakunnallinen senioripalvelu, joka auttaa ikäihmisiä kotona ja seniorikodeissa. Ota yhteyttä Helppyn asiakaspalveluun 010 299 8 299 tai info@helppy.fi niin kerromme lisää tai lue meistä verkkosivuillamme.


 

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää, miten voit auttaa ikääntynyttä läheistäsi?


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki