Muistitesti seniorille

Muistihäiriön syy kannattaa aina selvittää. On olemassa erilaisia muistitestejä ja -tutkimuksia, jotka auttavat selvittämään, mistä muistiongelmat mahdollisesti johtuvat.


Lataa MMSE-muistitesti ilmaiseksi omaisportaalista.


Muistitesti on haastattelutehtävä, josta muistitutkimus alkaa


MMSE- ja CERAD-muistitestit ovat tavallisimmat muistitestit.

 • MMSE (Mini-Mental State Examination) -muistitesti, on yleisimmin käytetty lyhyt ja suppea muistin ja tiedonkäsittelyn seulontatesti, jossa potilaalta kysytään 30 kysymystä liittyen orientaatioon, muistiin, päättelyyn ja hahmottamiseen. Nopeutensa ansiosta tämä on tavallisin terveysasemilla käytetty muistitesti. Kysymykset ovat hyvin arkisia ja tavanomaisia.

 • Muistitestin MMSE-pisteet. Kun testin pisteet ovat välillä 25–30, mutta tutkittavalla on selvä muistioire, tehdään jatkoselvittelyjä, esim. CERAD-muistitestillä. Karkeat pisterajat dementian eri vaikeusasteille ovat seuraavat:

 • 18-25 pistettä, lievä dementia

 • 12-17 pistettä, keskivaikea dementia

 • 0-11 pistettä, vaikea dementia

 • CERAD (The Consortium to Establish a Registry for Alzheimer's Disease) -muistitesti, on tarkempi eritoten Alzheimerin taudin toteamiseen. Sen tekee useimmiten lääkäri, mutta erikoistuneet sairaanhoitajat ja muistihoitajat voivat tehdä tämän myös. CERAD-tehtäväsarjassa on 8 erillistä tehtävää. Lisätietoa CERAD:ista.


Lataa MMSE-muistitesti ilmaiseksi omaisportaalista.


Miten muistitestiin pääsee?

Muistitestiin pääsee ottamalla yhteyttä joko:

 1. Omaan terveyasemaan  

 2. Yksityislääkäriin (geriatrian tai neurologian erikoislääkärit) 

Terveysasemalla hoitaja tai yleislääkäri tekee alustavan MMSE-muistitestin. Muistipoliklinikan erikoislääkäreiden jatkotutkimuksiin, esim. CERADiin tai kuvantamiseen, tarvitaan lääkärin lähete.


Yksityisellä puolella voi varata ajan suoraan erikoislääkärille, joka voi tehdä MMSE-testiä tarkemman CERAD-testin.


Muistihäiriöpotilaan läheisen huolellinen haastattelu kuuluu hyvään muistihäiriöpotilaan tutkimukseen. Sen tueksi voit perehtyä ennen lääkärinkäyntiä muistikyselyyn läheisille. Huolta voi helpottaa myös esimerkiksi läheisen kodin turvallisuuden parantaminen.


Lue lisää kodin turvallisuudesta omaisportaalissa.


Kuvantaminen on usein tarpeen muistisairauden tutkimuksessa 

 • Tietokonekuvaus: pään ja aivojen kuvantaminen kuuluu muistisairauksien perusselvityksiin. Jo pään tietokonekuvauksella (TT) voidaan sulkea pois tiettyjä harvinaisia (ja osin hoidettavia) tiloja.

 • Magneettikuvaus: pään magneettikuvaus on TT-kuvausta huomattavasti tarkempi aivojen kuvaus. Siinä on mahdollista erottaa vähäisetkin aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat muutokset, ja Alzheimerin taudille tyypillinen aivojen sisemmän ohimolohkon ja hippokampuksenkutistuma näkyy usein jo taudin varhaisvaiheessa.

Verikokeet ovat myös osana tutkimusta ja niillä pyritään selvittämään aineenvaihduntahäiriöihin ja yleissairauksiin liittyvät muistihäiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai B12-vitamiinin puutos. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia muistihäiriöiden syitä.


Lisää muistisairauksista ja niiden hoidosta voit lukea täältä.


Helppy tarjoaa muistisairaille apua aina samalta tutulta hoitajalta

Lisätietoa www.helppy.fi.


Tarvitsetko apua muistisairaan läheisesi arjen järjestämiseen? Lue lisää Helppyn omaisportaalista tai kysy meiltä lisää ottamalla yhteyttä!


 

Muut luettavat aiheesta sekä ikääntyneen läheisesi auttamisesta:

Oletko huolestunut läheisestäsi, jolla on muistisairaus?

Me olemme Helppy, uudenlainen senioripalvelu. Meiltä seniori saa apua aina samalta nimetyltä henkilöltä, helpperiltä. 

Läheisen muistisairaus tuo arkeen huolia, joita ennen ei ole ollut. Me tiedämme, se on raskasta. Apua on kuitenkin tarjolla. 

Meiltä seniori saa apua arkeen aina samalta, tutulta henkilöltä, helpperiltä. Usein helpperistä tulee sekä seniorille että hänen omaisilleen arjen luottohenkilö. Helppyn avulla jo monet seniorit asuvat kotona pidempään, tukenaan oma tuttu avustaja.

Rollaattori

Ota 15 minuuttia ja laita iäkkään läheisesi asiat kuntoon

Lähes jokainen työssäkäyvä hoitaa jossain vaiheessa iäkkään vanhempansa asioita. Siksi loimme Omaisportaalin. Siellä järjestät läheisesi asiat kuntoon, täysin ilmaiseksi.

 • Selkokielistä opastusta

 • Tärkeimmät lomakkeet kootusti

 • Kodin turvakartoituslista

 • Alennuskoodit kumppaneiltamme

Tablet-mockups.png
Richard Nordström

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström

Perustaja, Helppy