Muistitesti seniorille

Muistihäiriön syy tulee aina selvittää. On olemassa erilaisia muistitestejä ja -tutkimuksia, jotka auttavat selvittämään, mistä muistiongelmat mahdollisesti johtuvat.


Muistitesti ikäihmiselle. Tavallisimmat muistitestit ovat MMSE- ja CERAD-testit.

Miten muistitestiin pääsee?

Muistitestiin pääsee ottamalla yhteyttä joko:

  1. Omaan terveyasemaan  

  2. Yksityislääkäriin (geriatrian tai neurologian erikoislääkärit) 

Yksityislääkäri maksaa, mutta pääset heti erikoislääkäriä tapaamaan, jossa tehdään muistitestejä (myös tarkempaa CERAD-testiä), ja pääset melkein heti jatkotutkimuksiin, kuten kuvantamiseen ja verikokeisiin.


Julkisella puolella joudut menemään ensin Terveysasemalle, jossa monesti hoitaja tai yleislääkräi tekee alustavan MMSE-muistitestin. Muistipoliklinikan (erikoislääkäreiden) jatkotutkimuksiin (esim. CERAD, kuvantaminen) tarvitaan lääkärin lähete. Jatkotutkimuksia varten voi monesti joutua odottamaan.


Muistihäiriöpotilaan läheisen huolellinen haastattelu kuuluu hyvään muistihäiriöpotilaan tutkimukseen. Sen tueksi voit perehtyä ennen lääkärinkäyntiä muistikyselyyn läheisille.


Muistitesti on haastattelutehtävä, ja se on yleensä aloituspiste muistitutkimuksille


MMSE- ja CERAD-muistitestit ovat tavallisimmat muistitestit:

  • MMSE (Mini-Mental State Examination) -muistitesti, on yleisimmin käytetty lyhyt ja suppea muistin ja tiedonkäsittelyn seulontatesti, jossa potilaalta kysytään 30 kysymystä liittyen orientaatioon, muistiin, päättelyyn ja hahmottamiseen. Nopeutensa ansiosta tämä on tavallisin Terveysasemilla käytetty muistitesti. Kysymykset ovat hyvin arkisia ja tavanomaisia.

Muistitestin MMSE pisteet. Kun testin pisteet ovat välillä 25–30, mutta tutkittavalla on selvä muistioire, tehdään jatkoselvittelyjä, esim. CERAD-muistitestillä. Karkeat pisterajat dementian eri vaikeusasteille ovat seuraavat:

18-25 pistettä, lievä dementia

12-17 pistettä, keskivaikea dementia

0-11 pistettä, vaikea dementia

  • CERAD (The Consortium to Establish a Registry for Alzheimer's disease) -muistitesti, on tarkempi eritoten Alzheimerin taudin toteamiseen. Sen tekee useimmiten lääkäri, mutta erikoistuneet sairaanhoitajat ja muistihoitajat voivat tehdä tämän myös. CERAD-tehtäväsarjassa on 8 erillistä tehtävää. Lisätietoa CERAD:ista.

Kuvantaminen on usein tarpeen epäillyn muistisairauden tutkimuksessa 

  • Tietokonekuvaus: pään ja aivojen kuvantaminen kuuluu muistisairauksien perusselvityksiin. Jo pään tietokonekuvauksella (TT) voidaan sulkea pois tiettyjä harvinaisia (ja osin hoidettavia) tiloja

  • Magneettikuvaus: pään magneettikuvaus on TT-kuvausta huomattavasti tarkempi aivojen kuvaus. Siinä on mahdollista erottaa vähäisetkin aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat muutokset, ja Alzheimerin taudille tyypillinen aivojen sisemmän ohimolohkon ja hippokampuksenkutistuma näkyy usein jo taudin varhaisvaiheessa

Verikokeet ovat myös osana tutkimusta ja niillä pyritään selvittämään aineenvaihduntahäiriöihin ja yleissairauksiin liittyvät muistihäiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai B12-vitamiinin puutos. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia muistihäiriöiden syitä.

Helppy tarjoaa muistisairaille kotiin apua aina samalta tutulta hoitajalta


Ota yhteyttä Helppy:n asiakaspalveluun 010 299 8 299 tai info@helppy.fi niin mietitään yhdessä, miten muistisairaan arkea saadaan tuettua parhaiten. Lue lisää Helppy:stä tai Helppy:n tarjoamasta yksilöllisestä kotihoidosta muistisairaille.


Meille on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki osoituksena yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta.

Helppy madaltaa ikäihmisten kynnystä pyytää apua ja on heille tärkein kumppani arjessa

Apua aina samalta tutulta henkilöltä – juuri silloin kun tarvitset. Saatavilla koko Suomessa.

Jokainen meistä vanhenee ja jokainen meistä tulee tarvitsemaan apua. Apua pyydetään kuitenkin usein liian myöhään. Me Helppyllä muutamme tätä tarjoamalla apua ja hoivaa, jota halutaan vastaanottaa. Autamme jokaista kuin omaa läheistämme, huolehtien jokaisesta yksityiskohdasta. Meiltä myös omainen saa tarvitsemansa opastuksen ja tuen.

Meillä perheet kohdataan täydellä sydämellä, ilman kiirettä.

Rollaattori

”Oma äitini oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita ja olemme omaisten tukena.”

Richard Nordström

Perustaja, Helppy

Helppy on palvelu, joka uudistaa rohkeasti hoiva-alaa. Meiltä ikäihmiset saavat apua aina samalta henkilöltä, helpperiltä – juuri silloin kun on tarve. Tarjoamme kokonaisvaltaista apua ikäihmiselle sekä heidän omaisilleen. Meillä on jo satoja tyytyväisiä asiakkaita ja meille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Yhteiskunnallinen yritys -merkki.

 

Monesti ikäihmiset pyytävät ja heille hankitaan apua liian myöhään. Me haluamme muuttaa tätä.

Toimimme valtakunnallisesti.

Helppy Oy

Y-tunnus: 2910554-3

Yhteystiedot

Tilaa uutiskirjeemme!

Seuraa meitä

info@helppy.fi

010 299 8 299

Sepänkatu 13

00150 Helsinki

  • instagram-logo_white
  • facebook-logo-button_white
  • linkedin-logo-button_white