Pikaopas: milloin muuttaa hoitokotiin ja miten valita sopiva?Milloin muuttaa hoitokotiin?

Tätä meiltä kysytään usein. Monesti liikkuminen kodissa tai kotiin tulee monille ensimmäiseksi haasteeksi vanhoissa taloissa. Rapussa on portaita kiivettävänä, käytävät ovat kapeita, kynnykset ovat kompastusriskinä ja kylpyhuone on ahdas. 

Senioritalot ovat suunniteltu senioreja ajatellen, mutta niin ovat myös uudemmat tavalliset talo, joissa on rampit portaiden kohdalla, laajat käytävät ja ovet, selkeät isot kylpyhuoneet ja vähemmän korkeita kynnyksiä. Monet ikäihmiset, jotka muuttavat uudempiin taloihin, voivat usein lykätä päätöstä hoitokotiin muuttamista paljon. Lisäksi asuminen uudemmassa talossa on monesti merkittävästi edullisempaa kuin hoitokodissa asuminen.

Kun seniori alkaa tarvitsemaan kotiin päivittäistä apua välttämättömiä toimia varten, voi olla syytä alkaa miettiä seniorikotia. Seniorikoteja on monenlaisia ja niistä tarkemmin alla. On olemassa kevyen palvelun senioritaloja ja ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia hoitokoteja – ja kaikkea siltä väliltä. 

Jotkut muuttavat avonaisiin senioritaloihin, joissa peruspalveluina siivousta ja ruokailua, melko varhaisessa vaiheessa ja tilaavat lisäpalveluina hoivaa sitten sen ajan tullessa. Aina ei tarvitse hypätä suoraan ympärivuorokautiseen hoivakotiin.

Yksityiseen seniorikotiin tai -taloon voi muuttaa milloin tahansa. Kysymys on useimmiten taloudellisesta tilanteesta kiinni. Kevyiden palveluiden senioritalot maksavat pääkaupunkiseudulla useimmiten luokkaa 1500-2500€/kk. Ympärivuorokautiset hoitokodit tavallisesti 3000-6000€/kk riippuen paljon hoivatarpeen määrästä. Eli ei mikään halpa vaihtoehto.

Kunnan hoitokotiin saa paikan useimmiten vasta melko loppuvaiheessa, kun kotihoito alkaa olemaan jatkuvampaa. Ennen jatkuvampaa hoitotarvetta kunnan puolella pyritään hoitamaan senioreita avopalveluilla kotioloissa. Ennaltaehkäisevää muuttoa senioritaloon ei enää budjettisyistä ole kunnan puolelta mahdollista. 

Mitä eri hoitokodin vaihtoehtoja on?

Sopivaa senioritaloa miettiessä on monia vaihtoehtoja ja paljon erilaisia termejä. Laissa käytetään mm. sanoja palvelusasumista, tehostettua palveluasumista ja asumispalveluita.

Kevyempi palveluasuminen tarkoittaa usein senioriystävällisessä talossa asumista peruspalveluilla, kuten siivouksella ja yhteisellä ruokailulla. Lisäpalveluita saa ostaa joko yksityisesti tai monesti myös kunnan myöntämällä palvelusetelillä, jossa aina omavastuuosuus. Näissä senioritaloissa henkilökuntaa on usein aamusta iltaan, muttei yöllä. Yöllä asukkaiden tukena on monesti käytössä turvaranneke, jota monet pitävät jo kotona asuessaan.

Ympärivuorokautisessa hoitokodissa, jota kutsutaan tehostetuksi palveluasumiseksi, on hoitohenkilökuntaa vuorokauden ympäri. Monet näistä hoitokodeista ovat lukittuja, jotta muistisairaat asukkaat eivät karkaisi. Niissä kodeissa ulkoilu voi jäädä melko vähäiselle ilman lisäapua. 

Hoitajamitoituksen ollessa lakisääteinen, ei lisäresursseja hoitokodissa useimmiten ole seniorin henkilökohtaiselle ulkoilulle, asioinnille tai virikkeelle. 

Tästä syystä monilla senioritalon asukkailla on oma helpperi lisäapuna, jotta he voivat säännöllisesti mennä ulos kävelylle, vaikka osasto olisikin lukittu. Sama oma helpperi auttaa sitten myös asioinneissa, kuten talvivaatteiden tai muiden tarpeellisten tavaroiden hankkimisessa. Oma helpperi lähteen mukaan myös saattajaksi, kuten hammaslääkäriin tai museoon. Muistisairaille juuri se, että tuttu oma helpperi tulee vierailulle, on tärkeätä. Silloin heillä on turvallinen tunne ja he ymmärtävät toisiaan, vaikka sanojen löytäminen olisikin vaikeutunut.   

Lista hoitokodeista

Autamme sekä yksityisissä seniorikodeissa että kunnan seniorikodeissa. Seniorikodeista löytyy hyvä listaus osoitteessa Kotiopas.fi ja ruotsinkielisistä seniorikodeista Gero-yhdistys pitää hyvää listaa osoitteessa Seniorhem.fi

Etelä-Helsingissä suomenkielisiä kevyempiä senioritaloja ovat mm. Villa Ensi Eirassa, Lauttasaaren Senioritalo ja Saga Munkkiniemessä. Wilhelmiina Ruskeasuossa tarjoaa kampuksellaan monia palveluasumisen vaihtoehtoja senioritalosta, ryhmäkotiin ja lukittuun muistikotiin. 

Ympärivuorokautista hoivaa Etelä-Helsingissä on saatavilla mm. Esperillä Lauttasaren Villa Untuvassa, Lauttasaaren Attendossa ja Wilhelmiinassa Ruskeasuolla. Helsingin kaupungin hoitokoteja on mm. Töölössä ja Käpylässä. 

Ruotsinkielistä ympärivuorokautista hoivaa tarjoaa mm. Leschehemmet Ullanlinnassa, Folkhälsan (Seniorhemmet i Brunakärr, Blomsterfonden, Kristinagården, Brummerska hemmet, Bertahemmet) ja Tunaberg Espoon puolella. Hoidollisesti kevyempiä vaihtoehtoja ruotsinkielisille tarjoavat Villa Ensi, Lauttasaaren Senioritalo ja Saga Munkkiniemi, joissa kaikissa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä senioreita hyvissä määrin.

Hoitokodin palvelut ja hinnat

Perushintaan kuuluu tavallisesti huoneen vuokra, viikkosiivous ja yhteinen ruokailu. Hoivaa saa lisäpalveluna tai palvelupakettina. Kaikilla asukkailla on aina valinnanvapaus valita lisäpalvelunsa siltä, jolta haluaa. Monet asukkat käyttävätkin muita ulkopuolisia palveluita talon peruspalveluiden ohessa.

Yksityiset palveluiden senioritalot maksavat pääkaupunkiseudulla useimmiten luokkaa 1500-2500€/kk.

Ympärivuorokautiset hoitokodit tavallisesti 3000-6000€/kk riippuen paljon hoivatarpeen määrästä. Eli ei mikään halpa vaihtoehto.

Kunta voi periä 85% tuloista (eläke ja muut tulot) heidän hoitokotipaikastaan. 

Helppy tarjoaa säännöllisiä vierailuja samalta tutulta henkilöltä alkaen 22.80€ kotitalousväennyksen jälkeen. Omsta helpperistä josta tulee nopeasti ystävä. Autamme sekä Helsingin kaupungin että yksityisissä hoitokodeissa.

Muutto hoitokotiin

Muuttaminen on aina työlästä – eritoten senioreille. Monesti vuosien varrelta on kerääntynyt paljon tavaraa ja muistoja. Muuton yhteydessä on paljon läpikäytävää ja lajiteltavaa. Pitää valita tärkeimmät esineet ja vaatteet mukaan pieneen uuteen seniorikodin asuntoon. Monesti pitää valita mukaan huonekaluja ja mikäli ei löydy kooltaan sopivia, pitää lisähankintoja tehdä. Järjestämisessä pitää monesti hoitaa muuttoilmoituksia, pankin suoraveloituksia ja hoidon siirtymistä uuteen taloon (ml. turvapuhelin).

Helppy auttaa monia senioreita ja omaisia näissä tärkeissä tunteellisissa elämänvaiheissa. Meiltä saatte nimetyn helpperin avuksi seniorille. He käyvät läpi tavaroita, vaatteita ja huonekaluja, joita seniori haluaa mukaan hoitokotiin. He lajittelevat muistoesineitä suoraan laatikoihin, jotta itse muutto sujuu sitten kätevästi. Helpperi tulee myös mukaan asioinneille antamaan tukea ja auttaa uuden kodin sisustamisessa hoitokodissa.

Helppy:n tuesta seniorikodeissa asuville senioreille voit lukea lisää täältä.


Ilmainen puhelinneuvonta

Tarvitsetko apua läheisen seniorin arjen ratkaisujen löytämisessä? Ei huolta, Helppyn asiakaspalvelu neuvoo asiantuntevasti.

Soita numeroon

050 547 3340.

Puhelun hinta vain matkapuhelinmaksu.

Henkilökohtainen kotipalvelu 

ikääntyneille ja heidän omaisilleen.

Helppy Oy

Y-tunnus: 2910554-3

www.helppy.fi

info@helppy.fi

+358 50 547 3340

Sepänkatu 13

00150 Helsinki

  • instagram-logo_white
  • facebook-logo-button_white
  • linkedin-logo-button_white