Ilmainen puhelinneuvonta

Tarvitsetko apua läheisen seniorin arjen ratkaisujen löytämisessä? Ei huolta, Helppyn asiakaspalvelu neuvoo asiantuntevasti.

Ikääntyneen yksinäisyys - mistä seuraa, ystäviä ja harrastuksia?


Ikääntyneen yksinäisyyttä voidaan ehkäistä aidolla kuuntelulla ja aktivoimalla heitä erilaisiin sosiaalisiin tapahtumiin

Aktiivisen työuran loppuminen ja ikääntyminen saattaa luoda aukon sosiaaliseen elämään ja lisätä yksinäisyyden tunnetta. Suomessa asuu yksin noin 350 000 yli 65-vuotiaista ja heille yksinäisyys voi olla merkittävämpi haaste. Kotiin ei kannata jäädä keräilemään voimia liian pitkäksi aikaa, sillä aktiviteetteihin lähtemisen kynnys voi tällöin nousta.


Arvion mukaan joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi, mutta vain 4–5 prosenttia jatkuvampaa yksinäisyyttä, Suomen Mielenterveysseuran mukaan.


Miten sitten helpottaa läheistäsi yksinäisyyttä ja aktivoida heidät? Olemme tähän keränneet vinkkejä suosituista Etelä-Helsingin aktiviteeteista ikääntyneille sekä käytännön neuvoja miten saada läheisesi aktivoitua, jos hänen omatoimisuutensa alkaa heikentyä. 


Miten tukea ikäihmisen aktivointia?

Monesti yksinäisyyttä kokevalle ikääntyneelle häntä kuunteleminen on kaiken ytimessä, kun hänelle kohtaaminen ja kuulluksi tuleminen voivat olla harvinaisuuksia. Tapahtuu kuunteleminen sitten kotona läheisten, ystävien tai oman hoitajan kanssa tai ulkona eri aktiviteeteissa on usein toissijainen seikka.


Jos läheisesi on vielä omatoiminen ja läheisiä/ystäviä on yllin kyllin, voi sosiaalista aktiviteettia tukea:

 • Antamalla hänelle vinkkejä suosituista tapahtumista lähialueella - esim. meillä helppyssä luomme ikääntyneillemme aktiviteettikalenterin, josta he voivat valita mielekkäitä tapahtumia

 • Muistuttamalla häntä tapahtumista soittamalla tai tarraamalla aktiviteettikalenteri vaikka jääkaapin oveen tai ulko-oveen muistamisen tueksi

Jos omatoimisuus alkaa olla heikompi, voi sosiaalisuutta tukea:

 • Viettämällä entistä enemmän yhteistä aikaa kotona läheisen tai oman hoitajan kanssa – on se sitten keskustelemisen, kokkaamisen, jumppaamisen tai jopa siivoamisen parissa

 • Muistuttamalla ja tukemalla aktiviteetteihin lähtöä entistä enemmän

 • Saattajaa hyödyntämällä niin, että varmistetaan lähtö tai saapuminen aktiviteetteihin oikeaan aikaan, oikeilla varusteilla

 • ’Päivätoimintaa’ käyttämällä, jota Helsingin kaupunki tai tietyt yksityiset toimijat tarjoavat ja jossa kimppataksi tulee noutamaan ikääntyneen kodista ja vie päivän päätteeksi takaisin kotiin


Kolme esimerkkiä suosituista aktiviteeteista Helsingissä

Yhteislaulua ja kahvittelua. Suosittu yhteislaulu tiistaisin klo 14 HelsinkiMission tiloissa Albertinkatu 33:ssa. Ruotsiksi ”Allsång på Albertsgatan” torstaisin klo 13. Ovet avautuvat puoli tuntia ennen ja tarjolla on kahvia ja pullaa.


Ajankohtaiset luentoja, retkiä ja kahvittelua. Vilkas SenioriFoorum kokoontuu kevät- ja syyslukukauden aikana joka keskiviikko klo 13-14:15 Mikael Agricolan kirkon kryptasssa (Tehtaankatu 23, Helsinki). Kahvitarjoilu alkaa jo klo 11.30. Syyskausi käynnistyy keskiviikkona 12.9.2018. Lisäksi noin kerran kuukaudessa järjestetään retki.


Tanssia. Menevät päivätanssit vaihtuvan orkesterin säestyksellä järjestetään kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja perjantaisin klo 13-15, Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa, Salomonkatu 21 B, Helsinki.

Palvelutalot järjestävät kaikenlaista toimintaa

Palvelukeskusten ovet ovat avoinna ikääntyneille ja siellä järjestetään kaikenlaistatoimintaa: mm. senioritanssia,fysioterapeutin ohjaustaja ohjattujaliikuntaryhmiä, joissa venyttelyä, hyvänolon jumppia, joogaa ja tanssia. Muista hankkia palvelukeskuskortti palvelukeskuksen neuvonnasta! Palvelukeskusten aktiviteettikalenterit löydät osoitteesta www.hel.fi/palvelukeskukset.

 • Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B

 • Töölön palvelukeskus, Töölönkatu33


’Päivätoiminta’ hyvä vaihtoehto erityisesti muistisairaille

Mikäli omatoiminen osallistuminen eri aktiviteetteihin voi olla ylitsepääsemätön haaste, ohjattu päivätoiminta voi olla ratkaisu, joka toimii erityisen hyvin muistisairaille. Päivätoimintaan kuulu useimmiten, että asiakas haetaan aamulla kodistaan kimppataksilla ja viedään takaisin kotiin iltapäivällä. Päivätoiminnan aktiviteetit vaihtelevat palvelupaikasta toiseen ja myös niissä päivästä toiseen – joten kannattaa tutustua heidän aktiviteetteihinsa (vaikka soittamalla) ennen kuin valitsee jonkun paikan. Monesti niissä yritetään sitten yhdessä valita sopivat aktiviteetit läheisellesi (tekemällä ns. hoito- ja palvelusuunnitelma).


Päivätoimintaa tarjoaa kaupunki ja tietyt yksityiset toimijat. Kaupungin päivätoimintaa varten sekä yksityisiin käytettävien palvelusetelien myöntämistä varten uudet asiakkaattulisivat hakea palvelua soittamalla kaupungin Seniori-info –puhelinneuvontaan. Kun asiakas on saanut myönteisen päivätoimintapäätöksen, hän voi valita kaupungin tarjoaman päivätoimintapaikan (oma/ostettu) tai vaihtoehtoisesti yksityisen tarjoaman päivätoimintapaikan, johon hän voi käyttää palveluseteliä. Yksityisiin voi hakea, vaikka ei saisikaan palveluseteliä, mutta ei silloin saa tukea (50/65euroa /kerta palvelusetelin muodossa). Monesti päivätoimintaan pääsyyn joutuu jonottamaan, koska paikkoja on valitettavasti Helsingissä liian vähän.


Helsingin kaupungin omat päivätoimintapalvelut, joista peritään 17,90 euroa/päivä

 • Töölö. Töölön palvelukeskus, Töölönkatu 33

 • Töölö. Päivänsäde, Sibeliuksenkatu 14

 • Katajanokka. Ilon Pilke, Merikasarminkatu 12

 • Sörnäinen. Kinaporin Kammari, Kinaporinkatu 9

 • Sörnäinen. Sointu, Kinaporinkatu 9

Helsingin kaupungin ostamat päivätoimintapalvelut, joista peritään 17,90 euroa/päivä

 • Ruskeasuo. Alzheimer-yhdistyksen päiväpaikka, Ortoninterveyspuisto, Tenholantie 12

 • Käpylä. Afasiakeskus, (Aivohalvaukseen sairastuneiden palvelukeskus) Vipusentie 3

 • Käpylä. Mainio Vire/Vire Koti Käpylä, Koskelantie 22–24

 • Puotila. Palvelukeskus Ainola (Kuurojen palvelusäätiö), Puotilan Metrokatu 4


Yksityiset päivätoimintatuottajat, joihin voi saada palvelusetelin arvoltaan 50 euroa/päivä, jos siihen ei kuulu kuljetusta, ja 65 euroa/päivä, jos siihen kuuluu kuljetus

 • Kamppi. MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry, Leppäsuonkatu 4 A 00100 Helsinki

 • Haaga. Ilmari Helanderin vanhustensäätiö, Mäkipellontie 22 D 00320 Helsinki

 • Pasila. Hoitokoti Päiväkumpu Oy, Pasilankatu2 00240 Helsinki

 • Viikki. Hoivaonni Oy, Pasteurinkatu 1 A 00790 Helsinki

 • Ruskeasuo (Ruotsinkielinen). Folkhälsan, Mannerheimvägen 97 00280 Helsingfors


Kotikirjasto, jos asioiminen kirjastossa on hankalaa iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia

Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa kotikirjastopalvelua, jossa aineisto toimitetaan neljän viikon välein ja samalla noudetaan palautuva aineisto. Lisää informaatiota saa ja hakemuksen voi tehdä puhelimitse arkisin kello 12–15. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen kotikirjasto@hel.fi.

Keskustellaan yhdessä, miten saadaan luotua paras mahdollinen aktiviteettipaketti läheisellesi ja miten varmistetaan käytännön järjestelyt niin, että osallistuminen varmasti onnistuu.


Helppyn puhelinneuvonta neuvoo asiantuntevasti numerossa 050 547 3340.

Helppy on Yhteiskunnallinen yritys. Meille on myönnetty merkki osoituksena yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta.

Miten Helppy toimii?

Meiltä seniori saa avukseen oman tutun henkilökohtaisen avustajan – helpperin.

Helpperi voi vierailla läheisesi luona juuri sen verran, kuin teidän tilanteessanne on tarpeellista. Lisäksi  tarjoamme tärkeitä täydentäviä palveluita, kuten fysioterapiaa, jalkahoitoa, ikkunanpesua ja muutostöitä.

Helpperin avulla varmistat läheisellesi arjen askareiden sujumisen, säännöllisen huolenpidon ja aktiivisuuden ylläpidon. Helppereistä tulee myös usein nopeasti senioreiden ja omaisten luotettuja tukihenkilöitä.

Rollaattori

Seniorin tärkein kumppani arjessa.

Helppy Oy

Y-tunnus: 2910554-3

Yhteystiedot

info@helppy.fi

010 299 8 299

Sepänkatu 13

00150 Helsinki

Tilaa uutiskirjeemme!

Seuraa meitä

 • instagram-logo_white
 • facebook-logo-button_white
 • linkedin-logo-button_white