Ikääntyneen yksinäisyys - mistä seuraa, ystäviä ja harrastuksia?


Aktiivisen työuran loppuminen ja ikääntyminen saattavat luoda aukon sosiaaliseen elämään ja lisätä yksinäisyyden tunnetta. Suomessa asuu yksin noin 350 000 yli 65-vuotiaista ja heille yksinäisyys voi olla merkittävä haaste. Kotiin ei kannata jäädä keräilemään voimia liian pitkäksi aikaa, sillä aktiviteetteihin lähtemisen kynnys voi tällöin nousta.


Arvion mukaan joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi, mutta vain 4–5 prosenttia jatkuvampaa yksinäisyyttä Mieli Ry:n mukaan.


Miten sitten helpottaa läheistäsi yksinäisyyttä ja aktivoida heidät? Olemme tähän keränneet vinkkejä suosituista aktiviteeteista ikääntyneille sekä käytännön neuvoja miten saada läheisesi aktivoitua, jos hänen omatoimisuutensa alkaa heikentyä. 


Miten tukea ikäihmisen aktivointia?

Monesti yksinäisyyttä kokevalle ikääntyneelle hänen kuunteleminen on kaiken ytimessä, koska kohtaaminen ja kuulluksi tuleminen voivat olla harvinaisuuksia. Se, tapahtuuko kuunteleminen sitten kotona läheisten, ystävien tai oman hoitajan kanssa tai ulkona eri aktiviteeteissa on usein toissijainen seikka.


Jos läheisesi on vielä omatoiminen ja läheisiä/ystäviä on yllin kyllin, voi sosiaalista aktiviteettia tukea:

 • Antamalla hänelle vinkkejä suosituista tapahtumista lähialueella 

 • Muistuttamalla häntä tapahtumista soittamalla tai laittamalla aktiviteettikalenteri vaikka jääkaapin oveen tai ulko-oveen muistamisen tueksi

Jos omatoimisuus alkaa olla heikompi, voi sosiaalisuutta tukea:

 • Viettämällä entistä enemmän yhteistä aikaa kotona läheisen tai oman hoitajan kanssa – on se sitten keskustelemisen, kokkaamisen, jumppaamisen tai jopa siivoamisen parissa

 • Muistuttamalla ja tukemalla aktiviteetteihin lähtöä entistä enemmän

 • Saattajaa hyödyntämällä niin, että varmistetaan lähtö tai saapuminen aktiviteetteihin oikeaan aikaan, oikeilla varusteilla

 • ’Päivätoimintaa’ käyttämällä, jota monet kaupungit tai tietyt yksityiset toimijat tarjoavat ja jossa kimppataksi tulee noutamaan ikääntyneen kodista ja vie päivän päätteeksi takaisin kotiin


Esimerkkejä kaupunkien ja järjestöjen toiminnasta:

 • Yhteislaulua ja kahvittelua

 • Ajankohtaisia luentoja, retkiä ja kahvittelua

 • Päivätansseja

 • Palvelutalojen toiminta: muun muassa fysioterapeutin ohjausta ja joogaa


’Päivätoiminta’ hyvä vaihtoehto erityisesti muistisairaille

Mikäli omatoiminen osallistuminen eri aktiviteetteihin on ylitsepääsemätön haaste voi ohjattu päivätoiminta olla ratkaisu, joka toimii erityisen hyvin muistisairaille. Päivätoimintaan kuulu useimmiten se, että asiakas haetaan aamulla kodistaan kimppataksilla ja viedään takaisin kotiin iltapäivällä. Päivätoiminnan aktiviteetit vaihtelevat palvelupaikasta toiseen ja myös päivästä toiseen – joten kannattaa tutustua paikallisen toimijan aktiviteetteihin vaikka soittamalla ennen kuin valitsee paikan. Monesti niissä yritetään sitten yhdessä valita sopivat aktiviteetit läheisellesi tekemällä ns. hoito- ja palvelusuunnitelma.


Päivätoimintaa tarjoaa kaupunki ja tietyt yksityiset toimijat. Kaupungin päivätoimintaa varten sekä yksityisiin käytettävien palvelusetelien myöntämistä varten uusien asiakkaiden tulee hakea palvelua soittamalla kaupungin Seniori-info –puhelinneuvontaan. Kun asiakas on saanut myönteisen päivätoimintapäätöksen, hän voi valita kaupungin tarjoaman päivätoimintapaikan (oma/ostettu) tai vaihtoehtoisesti yksityisen tarjoaman päivätoimintapaikan, johon hän voi käyttää palveluseteliä. Yksityisiin voi hakea, vaikka ei saisikaan palveluseteliä, mutta ei silloin saa tukea (50/65euroa /kerta palvelusetelin muodossa). Monesti päivätoimintaan pääsyyn joutuu jonottamaan, koska paikkoja on valitettavasti Helsingissä liian vähän.


Listasimme muutamat paikat Helsingissä tähän, mutta autamme mielellään oman paikallisen päivätoiminnan löytämisessä!


Helsingin kaupungin omat päivätoimintapalvelut, joista peritään 17,90 euroa/päivä

 • Töölö. Töölön palvelukeskus, Töölönkatu 33

 • Töölö. Päivänsäde, Sibeliuksenkatu 14

 • Katajanokka. Ilon Pilke, Merikasarminkatu 12

 • Sörnäinen. Kinaporin Kammari, Kinaporinkatu 9

 • Sörnäinen. Sointu, Kinaporinkatu 9

Helsingin kaupungin ostamat päivätoimintapalvelut, joista peritään 17,90 euroa/päivä

 • Ruskeasuo. Alzheimer-yhdistyksen päiväpaikka, Ortoninterveyspuisto, Tenholantie 12

 • Käpylä. Afasiakeskus, (Aivohalvaukseen sairastuneiden palvelukeskus) Vipusentie 3

 • Käpylä. Mainio Vire/Vire Koti Käpylä, Koskelantie 22–24

 • Puotila. Palvelukeskus Ainola (Kuurojen palvelusäätiö), Puotilan Metrokatu 4


Yksityiset päivätoimintatuottajat, joihin voi saada palvelusetelin arvoltaan 50 euroa/päivä, jos siihen ei kuulu kuljetusta, ja 65 euroa/päivä, jos siihen kuuluu kuljetus

 • Kamppi. MEREO/ Vanhusten Palvelutaloyhdistys ry, Leppäsuonkatu 4 A 00100 Helsinki

 • Haaga. Ilmari Helanderin vanhustensäätiö, Mäkipellontie 22 D 00320 Helsinki

 • Pasila. Hoitokoti Päiväkumpu Oy, Pasilankatu2 00240 Helsinki

 • Viikki. Hoivaonni Oy, Pasteurinkatu 1 A 00790 Helsinki

 • Ruskeasuo (Ruotsinkielinen). Folkhälsan, Mannerheimvägen 97 00280 Helsingfors

Lisäksi: Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa kotikirjastopalvelua, jossa aineisto toimitetaan neljän viikon välein ja samalla noudetaan palautuva aineisto. Lisää informaatiota saa ja hakemuksen voi tehdä puhelimitse arkisin kello 12–15. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen kotikirjasto@hel.fi.

 

Keskustellaan yhdessä, miten saadaan luotua paras mahdollinen aktiviteettipaketti läheisellesi ja miten varmistetaan käytännön järjestelyt niin, että osallistuminen varmasti onnistuu.


Helppyn puhelinneuvonta neuvoo asiantuntevasti numerossa 010 299 8 299.


 

Helppyllä senioria auttaa aina sama tuttu ihminen – helpperi, jonka kanssa seniorit ajan kanssa ystävystyvät. Useat helpperimme ovatkin senioreillemme heidän arkensa luottohenkilöitä. 

Helppy perustettiin aikanaan omalle äidille. Lue tarinamme täältä!


 

Yksikin käynti viikossa tekee arjesta usein huomattavasti helpompaa. Lunasta ilmainen kokeilukäynti vaikka heti!

Avun pyytäminen on hankalaa. Siksi haluamme madaltaa kynnystä pyytää apua tarjoamalla ensimmäisen käynnin veloituksetta. Lue lisää ja lunasta käynti täältä.

Oletko huolestunut läheisestäsi, jolla on muistisairaus?

Me olemme Helppy, uudenlainen senioripalvelu. Meiltä seniori saa apua aina samalta nimetyltä henkilöltä, helpperiltä. 

Läheisen muistisairaus tuo arkeen huolia, joita ennen ei ole ollut. Me tiedämme, se on raskasta. Apua on kuitenkin tarjolla. 

Meiltä seniori saa apua arkeen aina samalta, tutulta henkilöltä, helpperiltä. Usein helpperistä tulee sekä seniorille että hänen omaisilleen arjen luottohenkilö. Helppyn avulla jo monet seniorit asuvat kotona pidempään, tukenaan oma tuttu avustaja.

Rollaattori