Huolettaako läheisen ikäihmisen pärjääminen arjessa? Tässä 5 vinkkiä huolenpitoon.

Kiitos, että päädyit lukemaan blogiamme. Meille on tärkeintä, että pystymme helpottamaan niin omaisen kuin seniorin arkea parhaalla mahdollisella tavalla.


Oman vanhemman vanhenemisen huomaa aluksi pienistä seikoista


Sohvalta nouseminen on aiempaa hankalampaa, painavien astioiden nostelu tuottaa haastetta tai muisti saattaa reistailla. Vanhenemisen huomaaminen herättää monenlaisia tunteita: Mitenköhän läheinen pärjää omassa arjessaan? Miten voin itse olla avuksi? Tarvitaanko ulkopuolista apua?


Nyt esittelemme 5 yksinkertaista vinkkiä siihen, mitä ainakin kannattaa ottaa huomioon.


  1. Varmista riittävä ravinto. Ikäihmisten makuaisti on usein heikompi ja ravintoaineet voivat imeytyä huonommin. Riittävä ja monipuolinen ravinto on kuitenkin tukipilari koko toimintakyvylle. Vinkki: erilaiset Nutridrinkit (esim. Souvenaid) helpottavat nopeaa energiansaantia ja pitävät samalla huolen riittävästä nesteytyksestä!

  2. Huolehdi ja testaa toimintakyky. Toimintakyky on voinut monilla nyt koronaeristyksen myötä laskea äkisti. Niin ikäihmisen kuin myös omaisen on hyvä tietää, millainen on tämänhetkinen toimintakyky. Se selviää esimerkiksi fysioterapeutin tekemällä "kuntotestillä", jonka pohjalta on helpompi arvioida itsenäistä arjessa pärjäämistä. Soita meille ja kysy lisää: 010 299 8 299.

  3. Huolehdi kodin esteettömyydestä. Kaatumiset ovat ikäihmisten yleisin tapaturma. Pienikin tavaroiden uudelleenjärjestely ja siivous selkeyttävät kotia paljon ja tekevät liikkumisesta helpompaa ja turvallisempaa. Lisää ikäihmisen kodin turvallisuudesta voit lukea tästä blogtekstistämme.

  4. Tarvittaessa harkitse muistitestiä. Muistiongelmia ilmenee joka kolmannella yli 65-vuotiaalla suomalaisella. Aina kyse ei ole muistisairaudesta, mutta muistihaasteiden syy kannattaa selvittää mielummin liian ajoissa kuin liian myöhään. Jos omaisen muisti mietityttää, kannattaa ehdottaa muistitestiin menemistä. Lisää testistä voit lukea tästä blogistamme.

  5. Hanki tarvittava apu ajoissa. Jo pienellä viikoittaisella säännöllisellä seuranpidolla ja arjen avulla voi olla iso vaikutus ikäihmisen mielialaan. Mikäli avuntarve on suuri, kannattaa tutustua teksteihimme yksityisen ja julkisen kotihoidon eroista ja seniorikodeista.


Järjestä läheisen asiat kuntoon ilmaisessa Omaisportaalissa.


Me tiedämme, että kynnys pyytää ja vastaanottaa apua voi olla korkea. On hyvä pitää mielessä, että ikäihmiset kuitenkin aina kovin avusta ilahtuvat.

Tarjoa apuasi lämmöllä ja kuulostele tarkkaan, mitä läheisesi voisi tarvita. Usein apua tarvitaan ensiksi kodin ylläpitoon: siivoukseen ja arjen askareisiin. Tärkeintä ovat hyvät kokemukset ja se, että auttava ihminen on läsnä ja kohtaa läheisesi ajan kanssa.


Helppyllä senioria auttaa aina sama tuttu ihminen – helpperi, jonka kanssa seniorit ajan kanssa ystävystyvät. Useat helpperimme ovatkin senioreillemme heidän arkensa luottohenkilöitä. Tutustu Helppyyn tästä.


Helppy perustettiin aikanaan omalle äidille. Lue tarinamme täältä!Oletko huolestunut läheisestäsi, jolla on muistisairaus?

Me olemme Helppy, uudenlainen senioripalvelu. Meiltä seniori saa apua aina samalta nimetyltä henkilöltä, helpperiltä. 

Läheisen muistisairaus tuo arkeen huolia, joita ennen ei ole ollut. Me tiedämme, se on raskasta. Apua on kuitenkin tarjolla. 

Meiltä seniori saa apua arkeen aina samalta, tutulta henkilöltä, helpperiltä. Usein helpperistä tulee sekä seniorille että hänen omaisilleen arjen luottohenkilö. Helppyn avulla jo monet seniorit asuvat kotona pidempään, tukenaan oma tuttu avustaja.

Rollaattori

Ota 15 minuuttia ja laita iäkkään läheisesi asiat kuntoon

Lähes jokainen työssäkäyvä hoitaa jossain vaiheessa iäkkään vanhempansa asioita. Siksi loimme Omaisportaalin. Siellä järjestät läheisesi asiat kuntoon, täysin ilmaiseksi.

  • Selkokielistä opastusta

  • Tärkeimmät lomakkeet kootusti

  • Kodin turvakartoituslista

  • Alennuskoodit kumppaneiltamme

Tablet-mockups.png
Richard Nordström

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström

Perustaja, Helppy