Helpperin tarina: Yllätyksiä ja iloja – "Olimme olleet vuosikymmeniä sitten samassa työpaikassa!"

Työuransa tiedottajana ja tuottajana tehnyt Seija halusi jatkaa työntekoa myös eläkeikäisenä: ”Tässä työssä kohtaat toisen ihmisen ihmisenä, kaikkine vajaavaisuuksineen ja hyvine puolineen. Se on elämää.”Vanhustyö tuntui eläketyönä Seijalle luontevimmalta valinnalta, sillä hänellä oli senioreiden auttamisesta kokemusta jo ennestäänkin.


”Tutkin netistä eri vaihtoehtoja, ja Helppyssä vakuutti hieman erilainen avun antamisen malli. Olin tottunut vierailemaan ja pitämään huolta perheemme vanhuksista, joten heidän kuoltuaan tuntui, että elämääni on jäänyt aukko. Helpperinä olen päässyt paikkaamaan tätä, ja auttamani seniorit ovat hyvin äkkiä lunastaneet paikkansa viikko-ohjelmassani.”


Autettavia oli aluksi vain yksi, mutta nyt Seija käy jo neljän eri ikäihmisen luona. Hän kertoo, että heistä kaikista on tullut erittäin tärkeitä, eikä hän koe auttamista millään tavalla työksi.


”Motto, jonka mukaan Helppyllä huolehditaan kuin omasta äidistä vakuutti, ja se on myös tietynlainen oivallus. Siinä sitoudutaan työhön ihan eri tavalla.”

Helpperikäyntien sisältö vaihtelee hieman seniorin tarpeesta riippuen. Usein Seija ja hänen seniorinsa syövät ja ulkoilevat yhdessä sekä hoitavat erilaisia kotiaskareita. Myös esimerkiksi museoon menosta on erään asiakkaan kanssa keskusteltu. Seijalle itselleen kaikkein mieluisinta on yhdessä ruokailu sekä ulkoileminen:


”Minulle on todella tärkeää koettaa saada ikäihminen liikkeelle ja pitää yllä aktiivisuutta. Tässä työssä on itselleenkin herännyt tietynlainen kiitollisuus siitä, että pääsee liikkumaan. Niin kauan kuin siihen pystyy, pitäisi vain mennä ja tehdä. Sohvalle kun jää, niin siinä sitä sitten ollaan.”


Seija kertoo, kuinka ihanaa on saada aivan pienillä asioilla ja muistamisella toinen hyvin iloiseksi. Itselle pieneltä tuntuva teko voi muodostua jopa ikäihmisen yhdeksi viikon kohokohdaksi.

”Toin pussillisen kotimaisia omenoita tuliaisina maalta, ja voi että ne olivat mieluisia. Pieni muistaminen lämmittää aina.”


Seija kertoo, että huoliakin toki ilmenee: ”Erään seniorin luona selvisi, että Helsingin ratikkalinjojen muutos lopetti hänen ainoan liikunnallisen harrastuksensa. Sitä ei aina tule ajatelleeksi, kuinka pienestä uudistuksesta voikin aiheutua iso henkilökohtainen muutos.”


Huolenaiheista on kuitenkin aina selvitty. Joskus kohtaamisissa saattaa tulla ilmi hauskoja yllätyksiä:


”Erään uuden asiakkaan kanssa kävi ilmi, että olimme olleet vuosikymmeniä sitten samassa työpaikassa – hän hieman vanhempana kollegana ja minä nuorena tyttönä. Siinä sitten muistelimme menneitä useamman tunnin ajan!”

 


Apua kotiin aina samalta nimetyltä avustajalta.


 

Helppy hakee jatkuvasti eläkeläisiä töihin helpperiksi!


Aitojen, lämpimien kohtaamisten sekä merkityksellisyyden vuoksi Seijan viesti muille työntekoa pohtiville eläkeläisille onkin selvä: helpperiksi kannattaa ehdottomasti hakea.


”Tämä työ ei rasita lainkaan – tai sitten minulla on vain käynyt onni saadessani niin ihanat seniorit autettavaksi!”


Kiinnostuitko työstä helpperinä? Lue lisää täältä: töitä eläkeläisille.


Oletko huolestunut läheisestäsi, jolla on muistisairaus?

Me olemme Helppy, uudenlainen senioripalvelu. Meiltä seniori saa apua aina samalta nimetyltä henkilöltä, helpperiltä. 

Läheisen muistisairaus tuo arkeen huolia, joita ennen ei ole ollut. Me tiedämme, se on raskasta. Apua on kuitenkin tarjolla. 

Meiltä seniori saa apua arkeen aina samalta, tutulta henkilöltä, helpperiltä. Usein helpperistä tulee sekä seniorille että hänen omaisilleen arjen luottohenkilö. Helppyn avulla jo monet seniorit asuvat kotona pidempään, tukenaan oma tuttu avustaja.

Rollaattori

Ota 15 minuuttia ja laita iäkkään läheisesi asiat kuntoon

Lähes jokainen työssäkäyvä hoitaa jossain vaiheessa iäkkään vanhempansa asioita. Siksi loimme Omaisportaalin. Siellä järjestät läheisesi asiat kuntoon, täysin ilmaiseksi.

  • Selkokielistä opastusta

  • Tärkeimmät lomakkeet kootusti

  • Kodin turvakartoituslista

  • Alennuskoodit kumppaneiltamme

Tablet-mockups.png
Richard Nordström

”Perustin Helppyn, koska halusin parempaa tukea äidilleni. Hän oli ensimmäinen asiakkaamme, nyt autamme jo satoja senioreita.”

Richard Nordström

Perustaja, Helppy